جلسه 8 – مرور زمان مالیاتی چیست؟ و چگونه رخ میدهد

مرور زمان مالیاتی چیست

فهرست مطالب

مرور زمان مالیاتی چیست؟

مرور زمان مالیاتی

مرور زمان مالیاتی مدت زمانی است که طبق قانون مالیات های مستقیم ماموران مالیاتی اجازه دارند مالیات متعلق به درآمد مشمول مالیات و یا سایر پایه های مالیاتی را محاسبه و مطالبه نمایند و پس از گذشت آن زمان اجازه قانونی مزبور از آنان سلب میگردد.

به استناده ماده ۱۵۶ ق.م.م در خصوص آندسته از مودیان مالیاتی که در تاریخ مقرر اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیاتی می نمایند، سازمان امور مالیاتی تنها یکسال فرصت دارد تا نسبت به رسیدگی و مطالبه مالیات از آنان اقدام نماید، پس از گذشت مدت مزبور این حق از سازمان امور مالیات سلب خواهد گردید.

ماده ۱۵۶ ق.م.م “ادارة امور مالیاتی مکلف است اظهارنامة مودیان مالیات ‌بر درآمد را در مورد هر منبع که در موعد قانونی تسلیم شده است حداکثر ظرف یک سال از تاریخ انقضای مهلت مقرر برای تسلیم‌ اظهارنامه رسیدگی نماید. در صورتی که ظرف مدت مذکور برگ‌ تشخیص درآمد صادر ننماید و یا تا سه ماه پس از انقضای یک سال ‌فوق الذکر برگ تشخیص درآمد مذکور را به مودی ابلاغ نکند اظهارنامة مودی قطعی تلقی می‌شود

یعنی چنانچه ظرف یکسال از تاریخ تسلیم اظهارنامه اقدام به صدور برگ تشخیص (برگ مطالبه مالیات) ننماید، مالیات اعلامی از سوی مودی در اظهارنامه به قطعیت رسیده و واحد مالیاتی دیگر نمیتواند اقدام به مطالبه مالیات نماید ، مکرر اسناد و مدارکی به دست آید که درآمد مشمول مالیات از مبلغ مندرج در اظهارنامه بیشتر باشد که در این صورت واحد مالیاتی اقدام به مطالبه مابه التفاوت با صدور برگ تشخیص متمم خواهد نمود.

ادامه ماده ۱۵۶ ق.م.م “هرگاه پس از قطعی شدن اظهارنامة مالیاتی یا بعد از رسیدگی و صدور و ابلاغ برگ تشخیص اعم از این که به قطعیت رسیده یا نرسیده باشد معلوم شود مودی‌، درآمد یا فعالیت های انتفاعی کتمان‌ شده‌ای داشته و مالیات متعلق به آن نیز مطالبه نشده باشد، فقط مالیات بر درآمد آن فعالیتها با رعایت مادة ۱۵۷ این قانون قابل ‌مطالبه خواهد بود. در این حالت و همچنین در مواردی که اظهارنامة ‌مودی به علت عدم رسیدگی‌، قطعی تلقی می‌گردد ادارة امور مالیاتی ‌بایستی یک نسخه از برگ تشخیص صادره به انضمام گزارش‌ توجیهی مربوط را ظرف ده روز از تاریخ صدورجهت رسیدگی به ‌دادستانی انتظامی مالیاتی ارسال نماید.

مدت زمان لازم برای مرور زمان مالیاتی

dr00014

بر اساس مفاد مندرج در قانون مالیاتهای مستقیم ، مرور زمان مالیاتی در دو حالت رخ خواهد داد.

۱– با تسلیم اظهارنامه : همانطوریکه در بالا نیز عنوان نمودیم در این شیوه مرور زمان حداکثر مدت رسیدگی به اظهارنامه مودی مالیات یکسال پس از تاریخ انقضاء اظهارنامه می باشد و چنانچه در این مدت به اظهارنامه مودی رسیدگی نگردد، این اختیار به موجب ماده ۱۵۶ ق.م. م از سازمان امور مالیاتی سلب خواهد شد.

۲-بدون تسلیم اظهارنامه : چنانچه مودی مالیاتی در موعد مقرر اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیاتی ننماید به موجب ماده ۱۵۷ ق.م.م مدت رسیدگی به درآمد مشمول مالیات این دسته از مودیان مالیاتی پنج سال پس از تاریخ انقضاء تسلیم اظهارنامه مالیاتی تعیین گردیده و پس از آن ادارات امور مالیاتی نمیتوانند نسبت به صدور اوراق مطالبه مالیات (برگ تشخیص) اقدام نمایند.

ماده ۱۵۷ ق.م.م “نسبت به مودیان مالیات بر درآمد که در موعد مقرر از تسلیم اظهارنامة منبع درآمد خودداری نموده‌اند یا اصولا طبق مقررات این قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه در سر رسید پرداخت‌ مالیات نیستند مرور زمان مالیاتی پنج سال از تاریخ سر رسید پرداخت مالیات می‌باشد و پس از گذشتن پنج سال مذکور مالیات‌ متعلق قابل مطالبه نخواهد بود.

به عنوان مثال مودی را در نظر بگیرد که برای عملکرد سال ۱۳۹۹ شغل خود می بایست اظهارنامه مالیات بر مشاغل ارائه دهد.

نوع اول فرض بر این است که این شخص اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نموده است .

تاریخ انقضاء تسلیم اظهارنامه : ۱۴۰۰/۰۳/۳۱

حداکثر تاریخ رسیدگی به این اظهارنامه و صدور برگ مطالبه مالیات : ۱۴۰۱/۰۳/۳۱

توضیح مهم : چنانچه تا این تاریخ برگی از سوی واحد مالیاتی صادر نشود ، این اظهارنامه قطعی بوده و دیگر امکان صدور برگ تشخیص برای آن فراهم نیست.

حداکثر تاریخ ابلاغ برگ تشخیص : سه ماه پس از تاریخ انقضاء مهلت رسیدگی یعنی ۱۴۰۱/۰۶/۳۱

مهم : چنانچه برگ تا این تاریخ هم به مودی ابلاغ نگردد بازهم امکان مطالبه مالیات فراهم نمی باشد و مجدداً مالیات مندرج در اظهارنامه مودی به اصطلاح تأئید و اظهارنامه قطعی میگردد.

 در این حالت اداره امور مالیاتی می بایست یک نسخه  از برگ تشخیص صادره به انضمام گزارش‌ توجیهی مربوط را ظرف ده روز از تاریخ صدور جهت رسیدگی به ‌دادستانی انتظامی مالیاتی ارسال نماید.

نوع دوم فرض بر این است که این شخص اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیاتی ننموده است .

تاریخ انقضاء تسلیم اظهارنامه : ۱۴۰۰/۰۳/۳۱

که شخص مودی وظایف قانونی خود را به انجام نرسانده است.

حداکثر تاریخ رسیدگی به این اظهارنامه و صدور برگ مطالبه مالیات : ۱۴۰۵/۰۳/۳۱

توضیح مهم : چنانچه تا این تاریخ برگی از سوی واحد مالیاتی صادر نشود ، این اظهارنامه قطعی بوده و دیگر امکان صدور برگ تشخیص برای آن فراهم نیست.

حداکثر تاریخ ابلاغ برگ تشخیص : سه ماه پس از تاریخ انقضاء مهلت رسیدگی یعنی ۱۴۰۵/۰۶/۳۱

مهم : چنانچه برگ تا این تاریخ هم به مودی ابلاغ نگردد بازهم امکان مطالبه مالیات فراهم نمی باشد.

مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی مرور زمان مالیاتی

 “با عنایت به تبعات مرور زمان اوراق مالیاتی این امر برای کارکنان سازمان امور مالیاتی زیاد خوشایند نیست، و دارای تبعات شغلی برای آنان می باشد، مخصوصاً از نوع دوم به همین دلیل در اکثر موارد از این امر اجتناب می نمایند، مگر در مواقعی که یک واحد مالیاتی بصورت سرپرستی اداره میگردد و یا زمانیکه در وقتی نامناسب اقدام به تغییر ممیزین مالیاتی در واحدهای مالیاتی میگردد.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است