جلسه 17- سامانه مودیان مالیاتی و الزامات آن

سامانه مودیان

فهرست مطالب

سامانه مودیان مالیاتی و الزامات آن

سامانه مودیان مالیاتی و الزامات آن

سامانه مودیان مالیاتی و الزامات آن:”به‌موجب قانون در سال 1402 سامانه ای توسط سازمان امور مالیاتی راه اندازی گردید که به موجب آن از ابتدای دی ماه سال 1402 کلیه اشخاص حقوقی و همچنین اشخاص حقیقی که تا پایان شهریور ماه سال 1402 مجموع فروش کالا و خدمات آنان به میزان 18 میلیارد تومان می باشد مکلفند نسبت به ثبت نام در این سامانه مودیان مالیاتی اقدام و کلیه صورتحسابهای خرید و فروش خود را در این سامانه به ثبت رسانند، همچنین علاوه بر ارسال صورتحساب الکترونیکی، پایانه های فروشگاهی خود را نیز می بایست به این سامانه متصل نمایند.

taxeliteco0008

سامانه مودیان چیست و هدف از آن

سازمان امور مالیاتی کل کشور به منظور افزایش شفافیت اطلاعات مالیاتی و در نتیجه جلوگیری از فرار مالیاتی که از طرق مختلف به انجام می رسید اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت سامانه مودیان مالیاتی نمودکه مودیان مشمول مکلف هستند تمام صورتحسابهای مربوط به فعالیت اقتصادی خود را در این سامانه ثبت نمایند.

در این سامانه به هر مودی مالیاتی ، کار پوشه ای اختصاص پیدا نموده و تبادل کلیه اطلاعات مودی و سازمان امور مالیاتی بصورت کاملاً الکترونیکی از طریق این کار پوشه می باشد.

مؤدیان مالیاتی این امکان را دارند تا با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از کامپیوتر شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه‌های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل میگردد، به سامانه مودیان متصل شوند و از طریق این سامانه اقدام به ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی نمایند.

چه اشخاصی مشمول استفاده از این سامانه می باشند.

با عنایت به مراحل تکمیل و رفع باگ های احتمالی سامانه مودیان مالیاتی، افراد زیر از ابتدای دی ماه سال 1402 مکلف به ثبت صورتحسابهای خود در این سامانه گردیدند.

1- کلیه اشخاص حقوقی (شرکتها) با هر میزان فروش کالا و خدمات

2- کلیه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل که تا پایان شهریور ماه مجموع فروش کالا و خدمات آنان به میزان 18 میلیارد تومان می باشد، مکلف به ثبت نام و ثبت صورتحسابهای خود در این سامانه گردیدند.

3- کلیه مشاغل پزشکی و فعالان حوزه درمان با هر میزان درآمد

4- کلیه فروشندگان طلا و جواهر با هر میزان فروش

5- کلیه وکلاء و مشاوران خانواده با هر میزان درآمد

6- فروشندگان مواد معدنی به هر میزان فروش 

taxeliteco0009

همچنین پیرو دستورالعمل اولیه موارد زیر نیز به ترتیب مشمول ثبت نام و ثبت صورتحسابهای خود در این سامانه گردیدند.

1- کلیه اشخاص حقیقی ( صاحبان مشاغل) که میزان فروش کالا و خدمات آنان تا پایان پائیز سال 1402 به میزان 18 میلیارد تومان باشد، مکلف گردیدند که از ابتدای سال 1403 نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و ثبت صورتحسابهای خود در این سامانه اقدام نمایند.

2- همچنین کلیه اشخاص حقیقی ( صاحبان مشاغل) که میزان فروش کالا و خدمات آنان تا پایان زمستان سال 1402 به میزان 18 میلیارد تومان باشد، مکلف گردیدند که از ابتدای تیر ماه سال 1403 نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و ثبت صورتحسابهای خود در این سامانه اقدام نمایند.

1712307291778 (1)

جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی

تمام مودیان مالیاتی که بر اساس دستورالعملهای صادره از سوی سازمان امور مالیاتی مکلفند در این سامانه ثبت نام نمایند در صورت عدم توجه به این موضوع ، مشمول جرایم موضوع این قانون خواهند گردید که به شرح زیر آورده خواهد شد.

1- عدم ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان

این نوع تخلف یک مبحث کلی است و شامل موارد زیر میگردد.

  1. عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
  2. توجه نکردن به فراخوان های سامانه مودیان
  3. استفاده نکردن از پایانه های فروشگاهی
  4. عدم استفاده از شناسه یکتای مالیاتی
  5. استفاده غیر مجاز از کد یکتای مالیاتی اشخاص دیگر
  6. واگذاری کد یکتای شخصی به دیگران به منظور استفاده غیر قانونی

موارد فوق از جمله تخلفاتی است که مشمول جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی می گردد. این جرایم بنا به تشخیص مقام ذیصلاح، می تواند شامل پرداختی 10 درصد از مجموع فروش یا پرداخت 2 میلیون تومان باشد.

2: عدم اعلام شماره حساب‌های تجاری

تمام مودیان مالیاتی مکلف و موظفند حساب های بانکی تجاری خود را در سامانه مودیان درج و اعلام نمایند. در صورتیکه مودیان مالیاتی این موضوع را رعایت ننمایند شامل جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی خواهند گردید.

میزان این جریمه بطور معمول 10 درصد عملکرد و فروش پس از رصد تراکنش های بانکی و استخراج اطلاعات مودی موصوف خواهد بود. لازم به ذکر است که علاوه بر این جریمه مودیان مالیاتی که این موضوع را رعایت ننمایند معمولاً از معافیت های مالیاتی که هر ساله برای تشویق آنان در نظر گرفته می شود، محروم خواهند شد.

3: عدم ارائه صورتحساب معتبر چاپی به خریدار

یکی از مواردی که عدم اجرای آن باعث تعلق جریمه به مودیان مالیاتی موضوع این بخش از قانون میگردد، عدم ارائه صورتحساب معتبر چاپی یا همان فاکتور توسط فروشنده می باشد.

در صورتیکه فروشنده اقدام به صدور فاکتور غیر معتبر و یا مخدوش به خریدار بنماید، مشمول جریمه معادل 2 درصد صورتحساب (فاکتور فروش) یا به میزان 2 میلیون تومانی مبلغ صورتحساب هر کدام که بیشتر باشد، خواهد بود.

4: عدم ارسال صورتحساب یا فاکتور به سامانه مودیان

مودیان مالیاتی علاوه بر صدور صورتحساب موظف به ارائه آن به سامانه مودیان نیز می باشند و در صورتیکه این وظیفه قانونی را به انجام نرسانند مشمول جریمه ای به میزان 10 درصد خواهند شد.

5: عدم اعلام تعطیلی یا عدم گزارش صحیح فروش

مواردی که باعث میگردد مودیان موضوع این بخش از قانون مشمول جرایم گردند در این قسمت به شرح ذیل می باشد.

  1. کلیه بنگاههای اقتصادی موظف و مکلف هستند به محض انحلال و یا تعطیلی واحد اقتصادی و صنفی خود مراتب را در سامانه اعلام نمایند.
  2. چنانچه محل کسب و فعالیت مودیان مالیاتی تغییر نماید موظف به ثبت آن در سامانه می باشند.
  3. عدم گزارش فروش صحیح یکی دیگر از مواردی می باشد که مودیان مالیاتی نیازمند آن هستندکه با مراجعه به موقع به سامانه، نسبت به ارسال گزارش فروش خود بصورت صحیح اقدام نمایند و در صورت عدم انجام و رعایت این موضوع، جریمه ای به میزان 1% مبلغ فروش اعلام نشده به آنان تعلق خواهد گرفت.

مهم: این قانون و جریمه در خصوص سامانه ارزش افزوده نیز صادق است. مودیان باید اظهارنامه های مالیاتی خود را  باید در تاریخ های خاص اعلام شده جمع آوری و ارسال نمایند تا از جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی محفوظ بمانند. همچنین در صورتیکه مودیان مالیاتی در بازه زمانی خاصی فاقد فعالیت مالی باشند، نیز تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده، ضروری است.

5: اخلال در نظام مالیاتی کشور

این قبیل تخلفها می تواند جزء تخلف های سازمان یافته و باندی محسوب شود. به همین دلیل جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی درباره آن، از موارد ذکر شده فوق بیشتر است. بیشتر موارد فوق از نوع تقصیر و کوتاهی در انجام موارد مورد نیاز هستند اما اخلال و تقلب در نظام مالیاتی می تواند از طریق به کارگیری دستگاههای مختلف الکترونیکی و استفاده از برنامه ها و نرم افزارهای مخرب صورت پذیرد. قانون گذار برای این گونه تخلفات جرایم سنگینی را در نظر گرفته است. برخی از این جرایم عبارتند از:

مجازات نقدی تا 80 میلیون ریال: همانطور که قبلا اشاره شد، بیشتر جرایم در نظر گرفته شده برای تخلفات در حیطه 20 میلیون ریال بود، اما در این گونه تخلفات قانون گذار اجازه داده، تا متخلف تا مبلغ 80 میلیون ریال هم جریمه نقدی شود.

شلاق تا 99 ضربه: در تخلفات ابتدایی فقط بحث جریمه نقدی مطرح بود، اما در این گونه تخلفات حتی مجازات شلاق هم اضافه شده است.

محرومیت از برخی حقوق اجتماعی: طبعا اختلال در سیستم اقتصادی کشور به حدی اهمیت دارد که قانون گذار بتواند، متخلف و مجرم را به محرومیت از حقوق اجتماعی تا 5 سال محکوم کند.

البته جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی در موارد اخلال که در فوق اعلام گردید، شامل مواردی است که برای بار اول اتفاق می افتد. در صورت تکرار این تخلق بسته به نوع تخلف میزان جریمه در نظر گرفته شده افزایش خواهد یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است